Recept: verwarmende chocolademelk

Waarom chocolademelk? Cacao bevat bijzonder veel antioxidanten die helpen tegen veroudering en bijdragen aan een goede darmflora, bloeddruk en een gezond hart- en bloedvaten. Cacao is bovendien een goede bron van magnesium, een belangrijk mineraal voor je energieproductie.

Ik gebruik liever een ongezoete plantaardige melkvervanger zoals amandel-, kokos- of haverdrank. Koemelk bevat immers het stofje IGF-1, dat de bloedsuikerspiegel kan ontregelen, en als je de aanwezige caseïne-eiwitten niet goed kan verteren, kunnen deze een negatief effect hebben op je brein.

Door speculaaskruiden toe te voegen, verbeter je niet alleen de smaak, maar ze zitten boordevol gezondheidsbevorderende stofjes! Kaneel, het hoofdbestanddeel, is ontstekingsremmend en helpt om je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en je bloedcholesterolwaarden te verlagen. In combinatie met gember, peper, kruidnagel, nootmuskaat en kardemon werkt het verwarmend en stimuleert het je spijsvertering.

Gebruik liever geen gewone suiker of synthetische zoetstoffen zoals aspartaam. Honing is van alle zoetmiddelen de meest natuurlijke, maar het beïnvloedt evengoed je bloedsuikerspiegel. Wees er daarom matig mee. Ideaal verhit je honing niet boven de 40°C omwille van de aanwezige enzymen. Wil je volledig suikervrij gaan met oog op een stabiele bloedsuikerspiegel, dan zijn de zoetstoffen erytritol, tagatose en stevia geschikte alternatievenen. Hoedanook is het belangrijk om zowel suikers als zoetstoffen te beschouwen als af en ‘toetjes’.

Ingrediënten:

– 250 ml ongezoete plantaardige drink zoals amandel-, kokos- of haverdrink

– 1 opgehoopte koffielepel puur, eventueel rauw (‘raw’) cacaopoeder

– 1/2 koffielepel (of meer naar smaak) ongezoete speculaaskruiden

– Een koffielepel honing, erytritol, tagatose of stevia

Bereidingswijze

– Verhit de plantaardige melk met de cacao en kruiden tot maximaal 70°C om zoveel mogelijk antioxidanten te behouden. Gebruik een garde om alles goed op te lossen.

– Voeg de honing of het zoetstof toe.

– Serveer in je lievelingstas en geniet!

Ben je benieuwd naar meer van dat gezond, neem dan een kijkje op de website van onze diëtiste Renée Cavens: www.gezondmetrenee.be .

Of wens je specifiek voedingsadvies? Maak een afspraak met Renée. Elke donderdag en een zaterdag per maand kan je haar (na afspraak) raadplegen bij UGO!

Renée Cavens tel 0485 28 32 64 of email: renée@ugo-relax.be

Deel dit bericht!