5 Antistress tips

5 Anti-Stress Tips

Er zijn verschillende momenten op een dag dat we stress ervaren. Deze momenten stapelen zich soms op als een sneeuwbal en kunnen op een stressvolle dag een lawine veroorzaken die ons gedrag soms overneemt in de vorm van futloos worden, concentratie-en geheugenverlies of boos worden op alles en iedereen.

Om te vermijden dat we tegen het einde van de dag ons uitgeput of opgejaagd voelen kunnen we preventief ‘trucjes’ toepassen en de kleinere stressmomentjes opvangen zodat we op een gezond stressniveau blijven. Een gezond stressniveau wil zeggen dat we ons kunnen blijven focussen en actie ondernemen zonder energieverlies voor wat we willen bereiken op dat moment.

  1. Wanneer je wakker wordt kan je, voor je je bed uitgaat, tegen jezelf zeggen; “Oh, nu heb ik heerlijk geslapen. Ik voel me rustig en ga een fijne, ontspannende dag hebben.” Ook al heb je een minder goede nacht gehad, toch kan je jezelf even goeiemorgen wensen en positief toespreken zodat je je lichaam uitnodigt om een rustige, fijne, inspirerende…dag te hebben.

  2. Doe een ‘bodyscan’: Ga liggen of zitten en overloop je lichaam rustig van kop tot teen op het moment dat je het nodig hebt (kan je dus bv. ook doen bij het opstaan en/of het slapengaan): overloop (kort) je lichaam, benoem en voel elk lichaamsdeel: “goeiemorgen lieve tenen, goeie morgen voeten, mijn benen…” enz. Je kan gedetailleerd tewerk gaan, of eerder grotere delen benoemen, afhankelijk van je tijd en behoefte.

  3. Doe een zelfmassage: rol met een balletje (tennisballetje bv.) over je lichaam. Om aan de achterkant van je lichaam te kunnen ga je tegen de muur staan en laat het balletje tussen jou en de muur rollen door heen en weer te bewegen. Dat kan je ook doen met de onderkant van je voeten; leg een balletje op de grond en laat dat balletje onder je voeten rollen.

  4. Om je concentratie te verbeteren en te verwerken wat er allemaal binnenkomt via de oren (gesprekken, lawaai…) kan je je oren masseren door je oorschelpen tussen je 2 vingers te nemen, wat te nijpen en te trekken. Dit kan snel verlichting brengen wanneer het ergens te druk is bv. of vlak voor een examen. Ook bij (stressvolle) piekergedachten kan je dit toepassen om rust te vinden.

  5. Sluit je ogen, leg je handen op je voorhoofd en kom even tot rust.

Ik wens je veel succes met deze tips!

Zou je graag persoonlijk begeleid worden ivm stress beheersing?  Ik help je graag verder!

Veerle

Veerle Offermans Tel 0486 45 10 25 – Veerle@ugo-relax.be – https://www.veer-krachtig.be/nl

Deel dit bericht!