Bewegings- en voedingstip ahv de 5 elementen

Wist je bijvoorbeeld, dat we, met onze Westerse sporten, vaak hoofdzakelijk 1 element activeren?

Zo zal hardlopen je bijvoorbeeld goed doen aarden, zwemmen je waterelement in jezelf in balans brengen, vechtsporten het vuur in jezelf kunnen aanwakkeren,…

Maar als je enkel één van deze sporten intensief beoefent, dreigt dus wel het gevaar dat de andere elementen in je lichaam niet genoeg gestimuleerd worden.

Wist je bovendien ook dat wij, hier in het Westen, zelfs in onze eetgewoontes, ook nog eens vaak maar enkele elementen benadrukken? Zo geven we meestal wel aandacht aan de smaak en het uitzicht van het gerecht (element water en vuur)… maar vergeten we het element ruimte (horen) door eens goed te smakken tijdens het eten. Dat hoort niet thuis in onze wereld van de eet-etiquette, maar is heel gewoon in de Tibetaanse eetcultuur.

Niet dat ik nu wil meegeven dat we met zijn allen moeten gaan ‘smakken’ 😊 Maar wat kunnen we wel doen om meer evenwicht te brengen op het vlak van voeding en beweging?

  1. Tijdens het eten extra aandacht geven aan alle elementen door bijvoorbeeld heel bewust al onze zintuigen te activeren tijdens het eten (want zij zijn ook weer verbonden met de elementen)
  2. Op het vlak van beweging kan je evenwicht brengen door, buiten je belangrijkste sportvorm, ook nog via andere activiteiten tijd en aandacht te besteden aan de overige elementen in jezelf! Of natuurlijk ook door bijvoorbeeld de 5 eerste bewegingsoefeningen van Lu Jong, die specifiek inwerken op de ‘5 elementen’, in je dagelijks ritme in te brengen 😊 Van harte welkom trouwens als je daar wat meer over zou willen weten!

Wil je graag nog meer te weten komen over de lessen en inzichten uit de eeuwenoude Tibetaanse traditie? Stel je vraag gerust aan Katrien, onze Lu Jong en Shiné teacher: www.katrienberckmoes.be

Zij geeft bij UGO wekelijks de lessen Lu Jong, Tibetaanse bewegingsoefeningen, op woensdagavond en vrijdagochtend. Als je wil, begeleidt ze je ook bij Shiné, Tibetaanse 1 puntsmeditatie, indien je zelf een groepje samenstelt. Op onze kalender kan je alle data van de lessen makkelijk terugvinden.

Katrien Berckmoes GSM 0479/ 32 86 44 of email: katrien@ugo-relax.be

Deel dit bericht!