Boost je Energie

Boost je energie

In de winter heb je vaak het gevoel dat je te weinig energie hebt. En voldoende energie is net een voorwaarde om je lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Maar wat is energie? Wij halen onze energie (kilocalorieën) uit onze voeding, met name de verbranding van vetten (trage energie) en koolhydraten (snelle energie) en bij tekort ook uit eiwitten (in de eerste plaats bouwstoffen). Deze energie wordt geproduceerd in energiefabriekjes (de mitochondriën) in je lichaamscellen. Er moet aan heel wat voorwaarden worden voldaan om energie efficiënt aan te kunnen maken: voldoende B-vitamines, magnesium, zink, antioxidanten, zuurstof, een gezonde bloedsuikerspiegel, vloeibare celmembranen, voldoende actieve schildklierhormonen, voldoende spiercellen, gezonde darmen, een goede zuur-basebalans etc. Het grootste deel van onze energie wordt in rust geproduceerd en wordt dan ook de ruststofwisseling genoemd. Deze energie heb je nodig om te kunnen ademen, je hart te laten kloppen, je lichaamstemperatuur te regelen, je voeding te verteren, allerlei gifstoffen af te breken, herstelwerken uit te voeren en je brein slim en gelukkig te houden. Bewegen zorgt voor extra energieverbruik en zal ook onrechtstreeks je ruststofwisseling verhogen, doordat spieren in rust meer energie verbruiken dan vetweefsel.

Het is duidelijk dat een goede stofwisseling essentieel is om je gezond te voelen. Waar loopt het dan vaak mis? Een gebrek aan energie kent verschillende oorzaken en vaak is het een samenspel van verschillende factoren: ziekte, overgewicht, chronische ontstekingen, een trage schildklierwerking, leeg/bewerkt voedsel, tekorten aan voedingsstoffen, een slechte darmwerking, een sterk schommelende bloedsuikerspiegel, chronische stress, een ontregeld bioritme, te weinig daglicht en een gebrek aan beweging.

Wat kan je doen om je energiepeil te verbeteren? Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken!

  1. Eet gezond

Zorg voor de aanvoer van zoveel mogelijk waardevolle voedingsstoffen door onbewerkt en puur voedsel op de menu te zetten. Eet volop plantaardig zoals groenten en fruit, kruiden en specerijen, noten, zaden en pitten, extra vierge olijfolie, volle granen en peulvruchten. Vul aan met matige porties van onbewerkt dierlijk voedsel (waar het kan zoveel mogelijk biologisch) zoals eieren, vis, gevogelte, vlees, gefermenteerde zuivel en kaas. ‘Leeg’ en bewerkt voedsel zet je beter zoveel mogelijk aan de kant. Denk aan industriële maaltijden, zoete en hartige snacks, fastfood, fijne vleeswaren, frisdranken en industriële vruchtensappen. Deze producten zijn niet alleen arm aan voedingsstoffen. Ze beroven je lichaam van kostbare energie en voedingsstoffen doordat je lever allerlei synthetische additieven, zoetstoffen en schadelijke vetten moet verwerken. De snelle en bewerkte suikers in zoetigheid en witte graanproducten dragen bij aan een sterk schommelende bloedsuikerspiegel die energiedips veroorzaakt.

Wist je dat… de meeste mensen zeker tijdens de wintermaanden gebaat zijn met een vitamine D supplement, maar dat ook omega-3 vetzuren in de vorm van algenolie kunnen bijdragen aan een gezond en energiek brein?

  1. Regelmaat

Respecteer je biologische klok door op vaste tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Overdag heb je voldoende daglicht nodig en ’s avonds warm geel licht. Rustgevende activiteiten in de avond helpen je om te ontspannen en vlot in te slapen. Eten op vaste tijdstippen en best niet meer dan drie maaltijden per dag draagt eveneens bij aan een goede energieverdeling. Teveel maaltijden of snacks verspreid over de dag zorgen voor energiedips en belemmeren je lichaam om te herstellen en ontgiften. Start bijvoorbeeld door na 19u niets meer te eten.

Wist je dat… periodiek vasten door bijvoorbeeld 2 dagen in de week minder te eten helpt je lichaam te herstellen, je darmflora te verbeteren en je focus en alertheid te vergroten?

  1. Beweging

Beweeg alle dagen en zoveel je kan! Door te bewegen verbetert je bloedsomloop waardoor zuurstof efficiënter in je lichaam wordt verdeeld en afvalstoffen beter afgevoerd. Ook je hersenen worden blij van de toevoer van extra zuurstof en de productie van onze feelgood-hormonen ‘dopamines’. Beweeg zoveel mogelijk in de buitenlucht, in de natuur, en als het kan vóór de maaltijden. Dit laatste verbetert je energieverbranding en stimuleert de opslag van energiereserve in de vorm van glycogeen in je spieren en je lever, in plaats van als buikvet. Regelmatig kracht- of gymnastiekoefeningen of een intensievere yoga zorgen voor spieropbouw, waardoor je meer energiefabriekjes aanmaakt en je ruststofwisseling verhoogt.

Wist je dat… serotonine, ons gelukshormoon bij uitstek, enkel kan worden aangemaakt als we voldoende aan zonlicht worden blootgesteld?

4. Ontspanning

Dagelijks ontspannen door dingen te doen die je leuk en waardevol vindt draagt enorm bij aan je welzijn. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen fysieke of mentale stress. Het stelt je lichaam paraat om te vechten of vluchten door tonnen energie naar ons hart en bewegingsstelsel te brengen. Je spijsvertering, je immuunsysteem en belangrijke herstelwerken in je lichaam worden verwaarloosd. Acuut zal stress je focus aanscherpen, maar chronisch zal het je geest en je lichaam uiteindelijk uitputten.

Wist je dat… verschillende hormonen vaak dezelfde bouw- en hulpstoffen hebben, waardoor er bij chronische productie van stresshormonen concurrentie ontstaat en dit uiteindelijk je hormonale balans kan verstoren?

Het mag wel duidelijk zijn dat het ook in de winter belangrijk is om voldoende buiten te komen, te bewegen, gezond te eten en te ontspannen. Trek erop uit in de natuur. Doe een lange wandeling, maak een fietstocht of plan een buitenactiviteit met je vrienden of familie. Nadien kan je jezelf eens trakteren op een gezonde en verwarmende chocolademelk!

Ben je benieuwd naar meer van dat gezond, neem dan een kijkje op de website van onze diëtiste Renée Cavens: www.gezondmetrenee.be .

Of wens je specifiek voedingsadvies? Maak een afspraak met Renée. Elke donderdag en een zaterdag per maand kan je haar (na afspraak) raadplegen bij UGO!

Renée Cavens tel 0485 28 32 64 of email: renée@ugo-relax.be

Deel dit bericht!