Emotioneel eten of drinken, het topje van de ijsberg

Emotioneel -of stress eten of drinken is het zichtbare gedrag van dieperliggende behoeftes, noden en verlangens. Het wordt gekenmerkt door een onweerstaanbare drang om bepaald voedsel te eten of alcohol te drinken. Dit wordt ook wel ‘craving’ genoemd. Het voedsel waar je je tot aangetrokken voelt, werkt vaak in op het beloningscentrum in je hersenen: suiker en vet, chocolade, alcohol en/of koffie. Het gevoel van verlichting is echter van korte duur, waardoor je al snel weer een dip ervaart. Dit verklaart het verslavende karakter van comfortfood en alcohol.

Onze voeding en psyche zijn sterk verbonden met elkaar! Het is een wisselwerking waarbij voeding enerzijds effect heeft op je stemming, je emoties, je concentratievermogen, je geheugen, je energiepeil en dus uiteindelijk je gedrag! Het functioneren van je brein, je zenuwstelsel, je stemming en je energie zijn immers afhankelijk van bepaalde voedingsstoffen. Het mag lijken alsof je hongergevoel uit je buik komt, maar eigenlijk hebben je hersenen eerst honger. Je lichaam en je hersenen goed voeden is dus een belangrijke eerste stap bij emotioneel eten of drinken, zonder daarbij allerlei strikte eetregels op te leggen.

“Wist je dat emotioneel eten of drinken heel vaak voorkomt bij mensen die zichzelf allerlei strenge regels opleggen (waaronder diëten), gevolgd door schuldgevoelens en zelfbestraffing als dat dan niet lukt? Zo belanden ze in een vicieuze cirkel.”

Aan de andere kant is emotioneel eetgedrag vaak, bewust of onbewust, een gevolg van een dieperliggend gevoel van onbehagen. Het is een coping mechanisme dat je afleidt van moeilijke gevoelens, pijn en/of gedachten. Helaas is het een strategie die je energie kost in plaats van geeft, die je verder verwijdert van je ware verlangens en die je gevoelens van onbehagen versterken. We kunnen stellen dat het op lange termijn geen werkbare strategie is. Als je verlangt naar comfortfood of alcohol, stel jezelf dan de vraag wat je écht ontbreekt? Hoe voel je je? Wat heb je eigenlijk nodig? Durf naar binnen gaan en geef ruimte aan al je gedachten en gevoelens.

Het onderzoeken van en omgaan met emotioneel eetgedrag is een leer- en groeiproces. Het vraagt moed om naar binnen te gaan en je gaat zo diep als dat voor jou veilig aanvoelt. Verwacht niet dat je pijnlijke gevoelens en gedachten verdwijnen. Geef er wel ruimte aan.

Als voedingsdeskundige kan ik je helpen in je zoektocht naar een gezonder en gelukkiger leven door je in de eerste plaats te leren welke voeding je lichaam, je brein en je zenuwstelsel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Daarnaast kan ik je helpen door je valkuilen te leren herkennen, onderliggende gedachten en gevoelens te leren benoemen en te onderzoeken wat voor jou werkbare strategieën zijn om ermee om te kunnen gaan. Door jezelf ruimte te geven om bewuste keuzes te maken in plaats van strenge (eet)regels na te streven, wordt je leven weer van jou!

www.gezondmetrenee.be

Deel dit bericht!