Aan yoga gaat een lange geschiedenis vooraf. Yoga heeft niet één grondlegger.
Archeologen vonden al afbeeldingen van figuren in yogahoudingen die minstens 5000j oud zijn. Die afbeeldingen zijn gevonden bij de Sindu-rivier in de Indusvallei. (New Delhi) Vooral binnen het hindoeïsme (1200vChr) speelt yoga een belangrijke rol.
Zo’n 500j voor Christus ontstaan verschillende religies waarbij yoga in meer of mindere mate van tel is. In het begin lag de nadruk vooral op meditatie en rituelen.
300j voor Christus begint de klassieke yogaperiode, ingeluid door Patanjali.
De Yoga Soetra’s van Patanjali vormen de oudst bekendste tekst met instructies en gedachten over yoga. Soetra’s waren bedoeld om uit het hoofd te leren en op te mediteren. Patanjali was de eerste om alles bijeen te brengen en op te schrijven.
Alle huidige soorten yoga zijn uit deze tekst ontstaan. Het misschien meer gekende “achtvoudige yogapad” , pad van Patanjali, kent heel duidelijke voorschriften zoals onthouding (van geweld, bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht), reinheid, tevredenheid, soberheid, zelfbeschouwing en toewijding aan het Allerhoogste, lichamelijke oefening (asana), reguleren van de ademhaling (pranayama), onthechting, meditatie, concentratie en eenwording. Het uiteindelijke doel van yoga is (innerlijke) bevrijding.
Zo’n 500j na Christus ontstaan verschillende hoofdstromingen en verspreidt yoga zich. Yoga wordt meer gezien als ondersteuning en versterking.
In de 15de eeuw wordt de Hatha Yoga Pradipika geschreven, een klassiek geschift over hatha yoga en de oudst bewaarde gebleven tekst. Wat voor de Christenen de Bijbel is, is voor de hindoes de Bhagavad Gita. Het is een boek met een dialoog tussen God (Krishna) en zijn vriend prins Arjuna. Het gaat erom om God te vinden door juist te handelen. Het gaat om de strijd die velen van ons in zichzelf voeren. Het boek is één van de belangrijkste bronnen van de yogafilosofie en gaat over hoe we de gelukzaligheid, wijsheid en eeuwigheid kunnen bereiken. Einstein putte inspiratie uit de Gita en Gandhi schreef zelfs een eigen versie. Het hindoeïsme kent veel goden. De bekendste zijn Brahma, Vishnoe en Shiva. Ze staan voor respectievelijk de schepping, evenwicht tussen goed en kwaad, en de vernietiger. Vele yogahoudingen zijn genoemd naar de verschillende goden zoals Hanuman, de split en Virabhadra, de krijger. Hierdoor raken we ook verschillende aspecten in onszelf aan.
De Hatha yoga is zowat de oudste vorm van yoga. De intentie is om beheersing te krijgen over de geest via het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm die bekendheid heeft gekregen en de meeste mensen kennen dan ook deze vorm van yoga. Het gaat vooral om lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Het gaat vooral ook om niet-bewegende houdingen. De zonnegroet is de bekendste serie van vloeiende houdingen. Hatha is populair om te onthaasten of stress te verminderen. Ha (zon) en tha (maan) duiden op het evenwicht tussen tegengestelden.
De laatste 30 jaar is er heel wat veranderd in yogaland. Er zijn ongelooflijk veel stijlen ontstaan. Sommigen zijn nog traditioneel of nauw verbonden met de traditie, andere stijlen kan je niet meer afgeleiden noemen.
Er zijn meer yange, dynamische vormen en meer stille yinne vormen.
Ashtanga yoga heeft heel wat raakvlakken met de Hatha yoga en bestaat uit series: zes van 40 houdingen. Het is een strikte reeks en je kan pas naar een volgende houding overgaan als je de voorgaande beheerst. Echter werden mensen soms echt wel in de houding geduwd. Persoonlijk ben ik daar niet zo een fan van. Ondertussen heb je wel meer leraars die het lichaam en de persoon respecteren en weten dat elk lichaam zijn grenzen heeft. Vooral anatomisch ook. Ashtanga is een doelgerichte en gefocuste yogastijl en wordt traditioneel 6 van de 7 dagen beoefend.
Vanuit de Ashtanga ontstond de Vinyasa yoga. Hier heb je een meer dynamische flow. Het is een yoga in beweging waarbij heel goed ademhaling en beweging worden gekoppeld. De opbouw is een Krama: je werkt de les van begin tot einde opbouwend naar een peak-pose of eindhouding toe. De kern van deze stijl is: alles verandert. Lichaam, ademhaling en geest staan continu met elkaar in verbinding. Het gaat om aandacht voor je hele lijf de hele les door. Vinyasa behoort tot de meest populaire stijl in het Westen. De leraar dient een goede basis te bezitten, kennis van anatomie en er komt geen improvisatie aan te pas.
Een andere gekende stijl is Kundalini yoga. Deze gaat meer om ademhaling, chanten en meditatie. De bedoeling is om je basisenergie, kundalini, wakker te maken en door je chakras, energiecentra, te sturen. De oefeningen worden in hoog tempo uitgevoerd, heel vaak met de armen. Het innerlijke vuur wordt zo aangewakkerd. Het effect is nog sterk voelbaar lang na de les. Er is een strikte opleiding en de leraar is in het wit gekleed, vaak met tulband.
Iyengar yoga is ook wel gekend. Hierbij wordt je lichaam heel bewust gepositioneerd. Er is heel veel aandacht voor de houding, de uitlijning perfect, en er wordt veel gebruikt gemaakt van riemen en blokjes. Uiteindelijk moet de houding vanuit inspanning naar ontspanning gaan. Moeiteloosheid in je houding. Er is groot bewustzijn voor het hele lichaam.
Bikram yoga is een hot yoga. Een vaste reeks van 26 houdingen wordt uitgevoerd in een ruimte van 40 graden gedurende 90 minuten. Je gaat dus heel sterk zweten met als doel om gifstoffen af te voeren. Je longen worden goed geopend. Gevaar kan hier zijn dat je over je grens gaat omdat je lichaam zo soepel wordt door de hitte. Onze bekende BV Natalia is een grote fan:).
Yin yoga (grondlegger Paulie Zink) is een vrij jonge vorm van yoga. De houdingen worden tot 5 minuten aangehouden en werken zo in op botten, pezen, spieren en ligamenten. Je voert het eerder onopgewarmd uit waardoor het effect op je fascia, bindweefsel, groter wordt. En dat is het grootste doel. In yin yoga zoek je je eigen grens op. Daar waar je rustig kan ademen in je stretch zonder jezelf geweld aan te doen. Zo open je je lichaam en geef je doorstroming. Je ontspant in elke houding zodat je je kan overleveren en je je lichaam de ruimte geeft om los te laten.
Later ontwikkelden zich hieruit nog andere yinne vormen zoals de restorative yoga. Hier ga je niet op zoek naar een stretch maar ga je juist, helemaal ondersteund, helemaal in de ontspanning van je houdingen zodat je lichaam zich kan herstellen.
Yoga nidra (swami Saraswati) is de “ yoga van de slaap” waarbij we naar de diepere niveaus van bewustzijn gaan door geleide meditatie. Je blijft wakker maar je komt in een staat tussen slapen en waken. Je gaat door verschillende fases van de oefening heen. Yoga nidra helpt je lichaam resetten. De intentie, sankalpa, die je aan het begin van je les zet, komt diep binnen door de complete ontspanning van je lichaam en geest.
Dit zijn de meest gekende vormen van yoga. Daarnaast heb je heel wat afgeleiden waaronder bier-yoga en chicken nugget yoga… maar daar laat ik je zelf even over nadenken:).
Yoga betekent ook letterlijk verenigen, beheersen, verbinden. Het verbinden van lichaam en geest maar ook het verbinden tussen elkaar. Het verbinden van de spirituele met de materiële wereld. Verbinding met het moment. Verbinden met wie je bent. Verbinden met de buitenwereld. Yoga streeft ernaar helemaal aanwezig te zijn in het nu. Mindfulness. Kan je je verbinden met het moment en wat je doet in dat moment. Op je yogamat word je daartoe uitgedaagd. Het is die moment voor jezelf, op je yogamat. En die kennis neem je mee de mat af. Je wordt je bewust van je denken en zijn. Hoe ga je ermee om?
Je zoekt best voor jezelf uit welke vorm jou het beste ligt. En dat kan in de verschillende fases van je leven ook veranderen. Soms heb je zelfs de ene dag zin in een actieve vorm en de dag erop een stille vorm. Er is geen goede of slechte vorm daarin. Het gaat erom wat voor jou nodig is en waar jij je goed bij voelt. Belangrijk is dat jij tijd neemt voor jezelf. Dat je bewust wordt van je lichaam en je geest.
Het uitdiepen van een aspect van yoga, zoals pranayama, de ademhaling, kan al heel wat met je doen. Momenteel is dat ook hot item. Overal zie je wel de term breathwork opduiken. Maar het is je basis. En je kan daar ook mee beginnen. Een goede ademhaling brengt je in contact met jezelf. Het brengt je tot rust en kan met momenten juist helpen om emoties een uitweg te bieden. Het werkt in op je zenuwstelsel en brengt balans in je systeem. En dan komen we terug bij het ontstaan van de yoga, de meditatieve vorm met ademhaling. Om ons bij onszelf te brengen. Ons te verbinden. Yoga.
Bij UGO bieden we verschillende vormen aan, je vindt het volledige aanbod op de site.
Ikzelf geef een pittige vorm van Vinyasa en geef ademhaling en stretching.
Indien je vragen hebt dan kan je altijd bij ons terecht!
Namaste, Het licht in mij erkent en herkent het licht in jou.
Nadia